19.11.09

Στο ειδικό εργαστήρι της Κλινικής Σπινάρη ο ζωγράφος Ντραγκίσα Τσόσιτς



























Με αφορμή την επίσκεψη του ζωγράφου Ντραγκίσα στο ειδικό εργαστήρι της κλινικής ΣΠΙΝΑΡΗ, επισκεφτήκαμε την Κλινική προκειμένου να δούμε από κοντά τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα εκεί και αφορούν την ψυχολογική υποστήριξη των συνανθρώπων μας που το έχουν ανάγκη. Η κ. Νέλλη Σπινάρη μας εξήγησε ότι το εικαστικό εργαστήρι ξεκίνησε το 2000 με πρωτοβουλία της, προκειμένου να δοθεί το δικαίωμα της έκφρασης και εξωτερίκευσης συναισθημάτων και σκέψεων αλλά και δημιουργικής ενασχόλησης σε ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Η πρωτοβουλία αυτή, όπως μας τόνισε, δεν συμπεριλαμβάνεται στις συμβατικές υποχρεώσεις της κλινικής. Δεν υποστηρίζεται από κανέναn φορέα, ούτε χρηματοδοτείται από κάποιο πρόγραμμα, αλλά θεωρείται από την ίδια και τους ειδικούς ως διαγνωστικό και θεραπευτικό μέσο.

Η κ. Γκόγκου Κύρα η οποία είναι κλινική ψυχολόγος στην Ψυχιατρική Κλινική "Σπινάρης", αναφέρει ότι έχει παρατηρήσει αλλαγές στη συμπεριφορά των ασθενών μετά από εικαστικές εκδηλώσεις.

Το να γνωρίζουν καινούρια πράγματα είναι κάτι που τους ευχαριστεί, όπως τον καθένα μας άλλωστε. Επικοινωνούν, συναναστρέφονται με νέο κόσμο. Ότι καινούριο τους ευχαριστεί γενικότερα. Μετά από τέτοιες εκδηλώσεις, έχουν την επιθυμία να συζητήσουν αυτά που έμαθαν, τόσο μεταξύ τους όσο και με εμάς. Πολλές φορές, επιζητούν το να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις εδώ στο χώρο της κλινικής, να έρθουν σε επαφή με νέο κόσμο, γιατί συνήθως ζητούν να βγούν έξω, έστω για έναν καφέ, να αλλάξουν παραστάσεις. Σίγουρα τους αρέσει, επειδή είναι κάτι δημιουργικό αλλά και διαφορετικό. Το ότι ασχολούνται με κάτι διαφορετικό πέρα από τα συνηθισμένα του τύπου "να πάρω τα φάρμακά μου, να κοιμηθώ, να φάω", είναι ιδιαίτερα σημαντικό και τους βοηθάει. Από εκεί και πέρα, εξαρτάται από την κατάσταση του καθενός προσωπικά το κατά πόσο θα συνεχίσει να βρίσκεται στην ίδια ψυχολογική κατάσταση. Κυρίως η ζωγραφική τους βοηθά να εκφραστούν, να βγάλουν από μέσα τους πράγματα που λεκτικά δε θέλουν να εκφράσουν. Το γεγονός ότι απλά και μόνο το βγάζουν από μέσα τους, είναι θετικό. Επικοινωνούν με αυτόν τον τρόπο.

























Ο Ντραγκίσα (Τσόσιτς) γεννήθηκε το 1951 στο Νέγκοτιν Σερβίας. Τελείωσε την Ανωτάτη Παιδαγωγική Ακαδημία και σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Νόβι Σαντ με δασκάλους τον Ζίβκο Τζακ και Χαλίλ Τίκβες. Έπειτα, ολοκλήρωσε τις σπουδές του με μεταπτυχιακό στη χαρακτική στην Ακαδημία του Βελιγραδίου, όπου στη συνέχεια δίδαξε για 26 χρόνια.

Τα έργα του αποτελούν μια απάντηση σ΄αυτούς που αντιμετωπίζουν την τέχνη ως μέσο προπαγάνδας ή ακόμα ως εννοιολογικό σύστημα, γιατί όπως λέει και ο ιστορικός τέχνης Μάρκος Βλάχος «συλλαμβάνουν …την ρευστότητα της ζωής, τους φόβους και τις αγωνίες και τις επιθυμίες του ατόμου. Η εξπρεσιονιστική γραφή που επιλέγει … αποτελεί μια επιλογή που μεταφέρει τις προαιώνιες επιθυμίες του ανθρώπου». Κύριο χαρακτηριστικό του αποτελεί η ποιητική του. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο του είναι η επιρροή του από τα όπως λέει ο ίδιος «βλάχικα παιδικά χρόνια».

Ο κ. Ντραγκίσα Τσόσιτς, μιλώντας για το πως αισθάνεται που βρίσκεται στο ειδικό εργαστήρι της κλινικής, είπε:

"Θα ήθελα να σας πώ ότι είναι τιμή μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ, σε εσάς. Πιστέψτε με, το κάνω από αληθινή αγάπη. Ήμουν καθηγητής – δάσκαλος τέχνης στη Σερβία για 26 χρόνια και η καρδιά μου είναι σε όλα αυτά τα παιδιά. Είμαστε όλοι παιδιά του Θεού αλλά και στη ζωή. Είναι πολύ σημαντικό, διότι τον τελευταίο μήνα βρίσκομαι εδώ, στην περιοχή σας. Πραγματοποιήσαμε την Έκθεση στην Πτολεμαΐδα με μεγάλη επιτυχία και πραγματικά νιώθω ικανοποίηση από την συμμετοχή του κόσμου. Από το Σάββατο ξεκινάει η Έκθεση και στην Κοζάνη και πιστεύω πως είναι μία καλή ευκαιρία να μην καθόμαστε και να ζωγραφίζουμε σε αυτόν εδώ το χώρο μόνο σήμερα, αλλά και την άλλη εβδομάδα. Ο χώρος αυτός είναι πραγματικό, αληθινό εργαστήρι και πιστεύω ότι τα παιδιά θα ζωγραφίσουν και μάλιστα ωραία έργα!".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου