24.2.10

Μύρισε …ροδάκινο στην φετινή Εικαστική Άνοιξη


Με την ομαδική έκθεση ζωγραφικής του Μορφωτικού Συλλόγου Βελβεντού που έχει σαν τίτλο ««Ροδακινιά… Δέντρο, άνθη, καρποί…», άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό την περασμένη Τετάρτη η φετινή «Εικαστική Άνοιξη», που διοργανώνει με επιτυχία τα τελευταία χρόνια η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού του Δήμου Κοζάνης, στον εκθεσιακό χώρο έναντι από την Ιερά Μητρόπολη.

Η Εικαστική Άνοιξη είναι ένα εικαστικό γεγονός όπου εδραιώθηκε τα τελευταία χρόνια και πλέον έχει γίνει θεσμός. Στους κόλπους της, έχουν φιλοξενηθεί δεκάδες καλλιτέχνες –ζωγράφοι, εικαστικοί, φωτογράφοι κ.α.- στους οποίο δόθηκε το βήμα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο ευρύ κοινό, το οποίο μάλιστα αποδεικνύεται χρόνο με το χρόνο ιδιαίτερα φιλότεχνο. Φέτος το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικά έντεκα εκθέσεις, που θα ταξιδέψουν το κοινό στον κόσμο της ζωγραφική, της χαρακτική, των εικαστικών κατασκευών και της φωτογραφίας.



Πλήθος κόσμου που είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να θαυμάσουν τα πολύ όμορφα, πολύχρωμα έργα ζωγραφικής της έκθεσης, με φόντο το αγαπημένο φρούτο των Βελβεντινών –και όχι μόνο- το ροδάκινο. Το τμήμα ζωγραφικής – ομάδα ενηλίκων, του Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού αποτελείται από 40-50 άτομα, ενώ στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους γύρω στα 30 άτομα. Τα έργα είναι εμπνευσμένα από την περιοχή του Βελβεντού και απεικονίζουν εικόνες από περιοχές του, παραλίμνιες αλλά και από τους πρόποδες των χωραφιών όπου καλλιεργείται ο καρπός. «Οι καλλιτέχνες έχουν καταθέσει στην έκθεσή τα προσωπικά τους βιώματα. Έχουμε όλοι περάσει από αυτό το στάδιο και τα συναισθήματα είναι πλούσια» λέει χαρακτηριστικά στον «Π.Λ.» το μέλος του συλλόγου Σταυρούλα Βλάχου. Όσο για την πηγή έμπνευσης, δε είναι άλλη από το ροδάκινο: «Τα μέλη του συλλόγου έχουν εμπνευστεί από το περιβάλλον το οποίο ζούμε. Η ροδακινιά είναι μέρος της ζωής μας και αν μη τι άλλο, σε αυτή περιοχή η ροδακινιά έχει τόσο ενεργή παρουσία και εμείς φυσικά θα εμπνεόμαστε από αυτή».

Στα έργα βλέπει κανείς όλες τις εποχές της ροδακινιάς, από το άνθισμα μέχρι και τον καρπό της, την συγκομιδή στο χωράφι κ.α.. Η ροδακινιά, είναι ένα δέντρο που παραμένει όμορφο όλες τις εποχές του χρόνου. Την άνοιξη, αγναντεύει κανείς τον κάμπο ανθισμένο με ροζ λουλούδια, το φθινόπωρο τα χρώματα είναι κιτρινοπράσινα και πορτακαλιά και τον χειμώνα ακόμα και ακλάδευτες οι ροδακινιές αποτελούν, πάλι, μια εξαιρετική ομορφιά. Στόχος του συλλόγου είναι η υλοποίηση και άλλων παρόμοιων θεματικών εκθέσεων, ενώ ευρύτερος στόχος είναι να λειτουργήσει έναν μόνιμο εκθεσιακό χώρο στο Βελβεντό, όπου και θα παρουσιάζει τα έργα των μελών του. Το κοινό της Κοζάνης, σε πρώτη ανάγνωση, εντυπωσιάστηκε από την έκθεση, που αξίζει να σημειωθεί πως δεν περιλαμβάνει καθαρά και μόνο έργα ζωγραφικής, αφού στον χώρο έχει γίνει η κατάλληλη εικαστική παρέμβαση, όπως τελάρα ροδακίνων, που αντί για το φρούτο περιέχουν μέσα «ροδάκινα» με αποτυπωμένες» εικόνες από την παλιότερη ζωή στο Βελβεντό, στο χωράφι, στο μάζεμα των ροδακίνων κ.ο.κ.

Η διάρκεια της έκθεσης είναι 3 – 8 Μαρτίου και οι ώρες λειτουργίας είναι: 11.00 – 14.00 & 18. – 21.00, ενώ η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Η επόμενη έκθεση που θα φιλοξενήσει η Εικαστική Άνοιξη, θα είναι η έκθεση ζωγραφικής της ομάδας φοιτητών της Σχολής Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν την Τρίτη 9 Μαρτίου, στις 8.00 μ.μ. και η διάρκειά της θα είναι 9 – 14 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου